Header bvat rose

Nophoto N
Ik ben klik op mijn afbeelding om mijn profiel te bekijken

APS Therapie en lymfoedeem

APS Therapie en lymfoedeemTwee jaar geleden is bij mij beginnend lymfoedeem geconstateerd. Dit betekent dat ik vocht en vet vasthoud in mijn benen, met name mijn onderbenen en enkels. Omdat het in de beginnende fase is, had ik er geen last van, maar in de loop van de dag liepen mijn benen vol. Dit betekende lymfedrainage (masseren van de benen waardoor de circulatie verder op gang komt) en steunkousen. Daar sta je dan als vrouw van 36, met steunkousen. Wetende dat dit niet te genezen is.

De oorzaak van lymfoedeem is nog niet helemaal bekend, daar wordt nog steeds onderzoek naar gedaan. Maar er zijn drie hoofdoorzaken. Erfelijkheid, deze was bij mij niet van toepassing. Overgewicht, deze was ook niet van toepassing. Hormonale disbalans, deze was interessant. Want het openbaarde zich na de bevalling van mijn zoontje.

Zelf begon ik mijn voeding aan te passen en wekelijks lymfedrainage. Dat vond ik best een belasting. Totdat ik in contact kwam met Mariska.

We zijn aan de slag gegaan en wat er dan in die eerste weken met je gebeurt.. bijzonder. In de eerste drie weken ging ik twee keer per week. Dat resulteerde soms in hoofdpijn en vermoeidheid, maar ook weer eens een nacht doorslapen en dat had ik lang niet meer meegemaakt. En als je weer eens een paar goede nachten maakt, heeft dat weer een gunstig effect op je algehele herstel. Zo ook bij de maandelijkse perikelen. Geen buikpijn meer! Verder kreeg ik meer energie.

Maar ik ging voor mijn benen. Sinds ik bij mijn APS Therapeut Mariska in behandeling ben, draag ik geen steunkousen meer. Daar heb ik geen behoefte meer aan, de druk op mijn benen is minder geworden. Ook met warm weer heb ik minder last van mijn voeten, ze worden wel iets dikker, maar als ik ze dan even omhoog leg, lopen ze sneller 'leeg'. Hoe bijzonder is dat! Ik ben ook gestopt met lymfedrainage, omdat dat een heel kort effect had op mijn benen. En ik ben begonnen met zeewier, omdat ik erin geloof dat je met een schoon lichaam nog meer kan bereiken.

Kortom, lymfoedeem kan niet worden genezen, maar door APS kan er, met name in de beginfase, makkelijker mee geleefd worden. Geen steunkousen meer en herstel vanuit je lichaam.

Geschreven door: Vrouw 36 jaar

Zoekt u een APS-Therapeut bij u in de buurt? Klik dan op de button " therapeutenoverzicht" .

ledenoverzichtbutton